is toegevoegd aan je favorieten.

Litteraire wandelingen

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

der grandes van Spanje gedurende het korte regeeringstijdperk van Amadeus en het begin van het bewind van Alfonsus XII.

De gravin Currita Albornoz is de toonaangeefster der mode te Madrid. Zij is getrouwd met Ferdinando, Christian Robustiano, Carlos, Luis Gonzaga, Alfonso de la Santissima Trinidad, Anacleto, Vicente Markies van Villamelon, grande van Spanje. Haar man is een halve idioot. Hij heeft in zijne jeugd eens een zeeslag kort bij de kust bijgewoond, waar hij altijd aan het hof van vertelt, sprekende van zijn ,,land-zeeslag". De koningin verzoekt hem voor de afwisseling van tijd tot tijd eens van den „zee-landslag" te verhalen.

Currita leidt een zeer vrij leven. Zij heeft eerst tot minnaar den jongen secretaris van den Markies. Deze duelleert voor haar en valt getroffen door den kogel. De vooravond van het duel, wanneer deze met zijn wandelstok, op eene bank op de Plaza del Oriente gezeten, figuren in het stof teekent, is een aardig geval, vol stemmige verwachting.

De dood van haar minnaar maakt op haar weinig indruk en het duurt niet lang of zij neemt een jongen man van meer rijperen leeftijd tot haar besten vriend. Deze, vroeger gezant in Constantinopel, is naar zijn vaderland teruggekeerd met het doel eene groote politieke rol te spelen. Hij is een oud vriend van generaal Prim en Garibaldi. Hij is een der voorname heeren der vrijmetselarij. En hier zit het zwakste punt van het verhaal. Deze heer verbreekt zonder aangegeven grond