is toegevoegd aan je favorieten.

De nachtbruid

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

nemen maar aan, en doen maar raak, en je hoort er ze nooit over praten, dus ze zullen er hun hoofd ook wel niet mee breken. En als je hen gelooven moest, dan is ieder die er anders over denkt dan zij, er miserabel aan toe. Maar ze denken allen anders, en ze moeten 't dus wel mis hebben, de een of de ander, en toch zijn ze allen even zeker en gerust. Hoe kan dat nu? hoe kan dat? Dat is toch onzinnig!»

Ik vond het al heel veel gedaan, voor Elsje in haar eenzaamheid, om tot het inzicht dezer onzinnigheid te zijn gekomen. Toen wierp ik mijn dieplood uit.

— «Wat denk je van Christus, Elsje?

— «Van Jezus lees ik het liefst, dat vind ik heerlijk om te lezen. Vooral tegen kersttijd, hoe hij als kindje op aarde kwam, en van de ster en de herders. Als ik aan Jezus denk, denk ik altijd aan hem als aan een kindje, met Maria zijn moeder. Ik zou wel een plaat of een beeld daarvan willen hebben, maar dat noemen ze Roomsch. Weet jij meer van Jezus en kun je mij er alles van vertellen?»

— «Ik vroeg naar Christus, Elsje.»

— «Is dat niet hetzelfde?»

— «'t Zijn alles maar namen waaruit we kunnen kiezen. Ik zeg liever Christus, omdat ik niet geloof dat er een mensch geleefd heeft die Jezus heette en Christus was. Maar ik weet wel zeker dat er iets is