is toegevoegd aan je favorieten.

De nachtbruid

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

zijn naarmate hun oorspronkelijke ideeën dichter staan bij de groepsideeën. Alle groepsleden gevoelen iets van het Oorspronkelijke, van het Oerverstand der menschheid, zij zijn allen met onze Stamziel nog in verbinding, schoon lang niet zoo na en innig als de enkele oorspronkelijken. Is nu het oorspronkelijke individu kl te oorspronkelijk, dan volgt de kudde niet, maar haat en vernielt hem. Dat is de martelaar, de mensch die «zijn tijd te ver vooruit» is.

Maar wordt de oorspronkelijkheid van het enkele individu door de kudde gevoeld, dan volgt ze, en eert en eerbiedigt, en huldigt later met lofredenen en standbeelden. En des te eerder wanneer de losbreker een persoonlijk suggestieve macht heeft, en imponeert door een of ander verbazend talent, organiseerend, dramatisch of muziekaal.

Onderwijl heeft deze leider en voorganger niets anders gedaan dan de uiterlijke organisatie meer in verband te brengen met het innerlijk leven der menschheid, het wezen van Christus zelf.

Deze overweging bracht er mij toe naar een man te zoeken, intelligent en zelfstandig genoeg om mijn gedachten in zich op te nemen, en toch weer in zijn gevoelens en neigingen zooveel nader staande tot de kudde dan ik, dat hij invloed kon uitoefenen. Daarbij iemand met het prestige dat een of andere buiten-

24