is toegevoegd aan je favorieten.

Machteloozen

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

ken, maar de maats liepen nog naarstiger naar der wateremmer. Nu het geld van de geheele veertien dagen eenmaal in h'n zak stak, leek het wel of ook de werkmachien afliep, de drijfkracht weg-slonk. Met Maandag begon eigenlijk weer de nieuwe week. D&t voelden ze nu eenmaal zoo !

Roelf kende dit gevaar, want 's middags op den betaaldag, werden wel de meeste standjes uitgedeeld, kwam ook de grifste aanleiding tot gedaan krijgen. Vroeger toen ze hun geld nog zelf beurden, namen ze de rappelementen tegelijk met 't geld in ontvangst. Nu was die aanleiding er niet meer — en 't geld-ontvangen zelf veroorzaakte geen onbedachte angst meer, je kreeg het zoo gemakkelijk en afgepast in je papiertje, — maar ze konden je even goed te pakken krijgen.

Hij hamerde en vijlde dus dezen middag maar even stevig door, paste óp, dat hij niet te veel met leege handen stond. Maar met al dat goede bedoelen ging het werk maar slecht van de hand. Hij schoot bitterweinig op. 't Was of de moeheid van gisteren ineens terugkwam en hem ver-