is toegevoegd aan uw favorieten.

Handboek der ziekenverpleging

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

16 § 4. Spijsvertering in de maag. De maag is een zak welke aan den binnenkant bekleed is met een vlies, slijmvlies genaamd en dat voorzien is van eene massa kliertjes welke het maagsap afscheiden. Dat maagsap is eene zeer samengestelde vloeistof in staat om de voedende bestanddeelen uit onze voedseis op te lossen en in een toestand te brengen die ze voor opneming in het bloed geschikt maakt. Het is vooral het eiwit onzer voedsels dat door het maagsap veranderd wordt; het product van die chemische inwerking heet pepton. Doch ook andere bestanddeelen worden in de maag verwerkt, alleen het vet blijft onveranderd.

Naarmate van de gemakkelijker of moeielijker verteerbaarheid blijft het voedsel 1 a 7 uren in de maag; eene gezonde maag moet na dien tijd leeg zijn.

17 Hierop berust eene methode van onderzoek bij sommige maagziekten. Den volkomen nuchteren patiënt laat men des morgens een zoogenoemd proefontbyt gebruiken. Dit bestaat soms alleen uit melk, soms uit melk en beschuit, of enkel uit het wit van gekookte eieren. Na een bepaalden tijd verwijdert men dit met een maagkatheter *) en onderzoekt het.

Fig. i. Uitspoelen'van de maag. a. eerste tempo. b- tweede tempo.

*) Gewoonlijk maagso»*/* genoemd. In het Hollaridsch wordt het woord sonde voor een solied, katheter voor een hol instrument gebezigd. De Franschen noemen het eerste «bougie", het laatste #sonde"; het is dus een Gallicisme om van maagsonde te spreken.