is toegevoegd aan uw favorieten.

Handleiding bij het onderwijs in receptuur

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

cola et eum albumine ovi in spumam conquassato mixtum iterum coque.

Serum colatuni et refrigeratum per chartam bibulam filtra.

S. ter de die vasctilum.

of men kan eenvoudig voorschrijven:

•ii. Seri lactis aluminati 300 S. ter de die vasculum,

waarbij men de bereidingswijze geheel aan den apotheker overlaat.

Tegenwoordig wordt, meestal als voedingsmiddel, nu en dan gebruikt de z.g. wei naar Monti, waarvan het voorschrift luidt:

Voeg bij 1 Liter melk 40 gram room, verwarm tot 37° en voeg toe 13 druppels kaasstremsel, laat zóo lang bij eene temperatuur van 37 staan tot de Caseïne stolt. Duurt dit lang, dan voegt men nog 3 5 druppels kaasstremsel toe. Na de stremming wordt, onder ververwarming, de afgescheiden Caseïne met een houten lepel of vork fijngemaakt en zóó alle ingesloten vet er uitgeperst. Hierbij moet een melkwitte vloeistof ontstaan, die door een doek onder sterk uitpersen wordt gecoleerd. De colatuur wordt niet 15 gram Maizena opgekookt.

Serum lactis wordt over het algemeen weinig in de apotheken voorgeschreven, meestal laat men het praeparaat bij den zieke thuis bereiden.

In vele gevallen wordt echter het gebruik van wei vervangen door dat van Kumys of Kefir, die, daar ze alle bestanddeelen van de melk bevatten, veel rijker zijn aan voedingsstoffen.

Kefir werd oorspronkelijk door de bewoners van den Kaukasus uit melk bereid, met behulp van een eigenaardig ferment.

Het Kefirferment of de zoogenaamde Kefirkorrels, Grana Kefir, bestaat uit een mengsel van gistcellen (Saccharomyces Cerevisiae) en bacillen (Dispora Caucasica), die zich in luchtdrogen toestand voordoen als vuilgele klompjes, welke vooral in melk gemakkelijk opzwellen en dan min of meer wit en elastisch worden; worden zij hierbij slijmachtig, dan kunnen zij niet worden gebruikt. Men kan ze doen groeien door ze met eene ruime hoeveelheid melk te overgieten en deze 2 3 malen daags te ververschen. Stukken, die grooter zijn dan een okkernoot, verdeele men vóór het gebruik. Kefirkorrels mogen niet langer dan een jaar achtereen voor de bereiding van Kefirmelk gebruikt worden.