is toegevoegd aan uw favorieten.

Handleiding bij het onderwijs in receptuur

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Wordt bij dit voorschrift nog Carbonas calcicus voorgeschreven, zooals meermalen geschiedt, dan kan men deze met het Salebpoeder vermengen en van dit mengsel een dilatatio bereiden, of men kan het Galeiumcarbonaat eerst mengen met de stroop en dit mengsel verdunnen met wat achtergehouden water en later toevoegen.

Ook met mucilago Amyli kan men eene vette olie eenigen tijd geëmulgeerd houden, men voegt dan bij de warme mucilago de olie en schudt tot bekoeling.

Door schudden van olie met een decoctum Lini of een decoctum Carrageen kan men ook niet lang goed blijvende — emulsies bereiden. Het verdient hierbij aanbeveling het decoctum Lini in de verhouding 5:100 en het decoctum Carrageen in de verhouding 3: 100 te bereiden en de olie met het warme decoct te schudden tot bekoeling.

V. Emulsa met Emulgenum.

Emulgenum is een door G. Hanning als uitstekend en snelwerkend emulgeermiddel voor oliën, harsen, balsems enz., aanbevolen stof. Het zou bereid zijn uit een natuurlijke gomsoort. 20 gram daarvan is voldoende om 100 G. olie te emulgeeren. Een onderzoek van Aufrecht1) heeft echter aangetoond, dat het geen natuurlijke gomsoort is en dat een mengsel van:

Tragacanth 10 Arabische gom 5 Glutine 5 Glycerine 20 Alcohol 10 Water 80

dezelfde chemische samenstelling en hetzelfde emulgeerend vermogen heeft.

Wij hebben omtrent dit emulgens nog geen voldoende ervaring opgedaan, om er nader op in te kunnen gaan.

VI. Emulsa met Sapo.

Vooral voor het emulgeeren van levertraan is Sapo kalinus eenigen tijd in gebruik geweest; tegenwoordig wordt zij, evenals Sapo medicatus, bijna uitsluitend gebruikt voor emulsies, be-

') Pharm. Weekblad , 1905.