is toegevoegd aan uw favorieten.

Handleiding bij het onderwijs in receptuur

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

99 deelen water. Neemt men voor de bereiding dezer mengsels kokend water, dan wordt de vloeistof dikker en blijft ze langer goed.

I ragacanth lost niet op in water, maar zwelt daarin op, zoodat mucilago Fragacanthae en Solutio gummosa troebele mengsels vormen.

Mucilago Saleb, Dilatatio Saleb, Solutio Saleb, Decoctum Saleb wordt bereid door één deel poeder van Salebknollen eerst te schudden met ongeveer 20 deelen kokend water het Salebpoeder wordt gevoegd bij het water en terstond omgeschud tot een gelijkmatige massa, dan kokend water toe te voegen tot

100 deelen en krachtig te schudden tot het slijm bekoeld is. Bij staan mag zich slechts een gering bezinksel afscheiden. Men kan ook 1 deel Salebpoeder even schudden met 10 deelen water van de gewone temperatuur, dan kokend water toevoegen tot 100 deelen en schudden tot een gelijkmatige, dikke massa. Op eene andere bereidingswijze, die vooral geschikt is voor het bereiden van groote hoeveelheden Mucilago Saleb, willen wij hier de aandacht vestigen: men brengt, om een K.G. Mucilago te bereiden, in een pan ongeveer 1200 cM1 water aan den kook, voegt daarbij, terwijl de pan van het vuur genomen is, een mengsel van 10 gram Salebpoeder en ±_ 25 cM3 Spiritus, dan laat men onder voortdurend omroeren nog ongeveer 3 minuten doorkoken en vult met water aan tot 1000 gram. Deze bereiding gaat niet alleen veel sneller dan die door schudden, maar zij heeft nog het voordeel, dat door het koken de Mucilago veel langer onveranderd blijft.

Om een slijm te kunnen bereiden, waaruit zich slechts weinig bezinksel afzet, moet men zorg dragen, dat het Salebpoeder zoo weinig mogelijk Amyluni bevat. Om zulk Salebpoeder te verkrijgen stampt men de knollen eerst tot poeder B1(l en zift daarvan het fijne poeder af: dit bestaat hoofdzakelijk uit zetmeel. Vervolgens stampt men de rest tot poeder Vooral indien het Salebpoeder zeer fijn is, loopt men gevaar, dat er, wanneer het poeder in de flesch bij het water wordt geschud, klonters ontstaan; men voorkomt dit het gemakkelijkst door het Salebpoeder te vermengen met wat suiker of, wanneer stroop is voorgeschreven, het Salebpoeder hieronder te verdeelen en met wat water verdund in de flesch te gieten, waarna men onder zacht schudden met kokend water aanvult tot het vereischte gewicht en dan schudt tot het slijm bijna bekoeld is. Hoe langer men schudt, des te dikker wordt de mucilago en des te geringer is de kans, dat zich een neerslag afscheidt.