is toegevoegd aan uw favorieten.

Handleiding bij het onderwijs in receptuur

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

achtig doorschijnend is en na eenigen tijd overgaat in een doffe, vuilwitte, korrelig-kristallijne massa. De reuk is eigenaardig en karakteristiek.

Het overgaan van de lichtgele stroop in de korrelige massa is een gevolg van de splitsing van de in honig aanwezige invertsuiker in kristallijne dextrose en stroopachtige laevulose.

Voor medisch gebruik is deze honig door de daarin voorkomende verontreinigingen, als stuifmeel, was en kleurstof, weinig geschikt. Vooral voor inwendig gebruik neemt men meestal Mei depuratum (gezuiverde honig), die, naar de Pharmacopee thans voorschrijft, wordt bereid door 100 deelen honig op te lossen in 150 deelen water, te filtreeren, liefst na eenigen tijd staan, en het filtraat onder aanhoudend omroeren uit te dampen tot 100 deelen zijn overgebleven. Is de honig rijk aan eiwitstoffen, dan kan men het mengsel niet filtreeren; in den regel echter wel, als men de hoeveelheid water verdubbelt, men moet dan echter langer verwarmen om het water te verwijderen en hierdoor wordt de kieur van het praeparaat donkerder. Uitdampen in vacuo is, ook met het oog op den reuk van het praeparaat, die bij verwarmen verloren gaat, zeer aan te bevelen.

Mei rosatum, Rozenhonig, wordt bereid door 8 deelen grof poeder (A 1,5) van rozebladen te mengen met 30 deelen kokend water en 12 uur in een gesloten vat te laten staan. Daarna wordt gepercoleerd met water tot verzameld zijn 60 deelen, hierin moet men 36 deelen suiker onder verwarming (bijv. door de flesch met vocht en suiker in warm water te plaatsen) oplossen, filtreeren en het filtraat op een waterbad uitdampen tot 64 deelen, die men mengt met 36 deelen Mei depuratum.

Ten einde een fraai rood praeparaat te verkrijgen, is uitdampen in vacuo of anders bij lage temperatuur aan te bevelen. Op Anilinekleurstoffen onderzoekt men met Amylalcohol als bij sirupus Rhoeados.

Onder den naam Oxymel (zure honig) verstaan wij mengsels van honig met azijnzuur bevattende vloeistoffen.

De Pharmacopee vermeldt:

Oxymel simplex, een mengsel van 5 deelen Azijnzuur met 95 deelen gezuiverden Honig.

Oxymel Scillae, eene oplossing van 25 deelen suiker in een