is toegevoegd aan uw favorieten.

Handleiding bij het onderwijs in receptuur

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

zal men dus gereedmaken door het extract in zoo weinig mogelijk kokend water op te lossen, deze oplossing te mengen met de Vaseline en dan de Perubalsem toe te voegen.

Extracten, die in water onoplosbaar zijn (Extractum Cannabis, Mezerei) worden vooraf met spiritus weck gemaakt.

Voor de bereiding van Unguentum Mezerei, Ed. III, wordt eerst uit Cortex Mezerei met Spiritus een dik extract bereid en hiervan 10 deelen gemengd met 90 deelen Unguentum simplex.

Ofschoon ze niet direct uit het extract worden bereid, bespreken we onder deze rubriek van zalven ook Unguentum Meliloti en Unguentum populeum van het Supplement.

Unguentum Meliloti (Zalf van Honigklaver) wordt bereid door 1 deel poeder A 1,5 van flores Meliloti gedurende 12 uren te macereeren met 2 deelen Spiritus, dit mengsel over te brengen in een uitdampschaal, er bij te voegen 4 deelen Reuzel en op een waterbad te verwarmen tot de spiritus verdampt is. Daarna perst men uit, coleert en roert totdat de zalf bekoeld is.

Unguentum populeum wordt op dezelfde wijze bereid uit 2 deelen Gemmae Populi, I deel folia Belladonnae, 1 deel folia Hyoscyami met 6 deelen Spiritus, waarbij na de maceratie 10 deelen Reuzel worden gevoegd en het geheel verwarmd totdat de spiritus is verdampt, waarna men uitperst enz.

Zalven met Storax.

Styrax liquidus is soms moeielijk onder olie en vetten te verdeelen; men kan dit veelal verhelpen door den Storax eerst met eenige druppels Glycerine of beter met Oleum Ricini te kneden, maar nog gemakkelijker gaat het, wanneer men den Storax in een schaaltje zeer zacht verwarmt, er de olie bijvoegt of het vet en dan dooreenmengt.

In de receptuur moet men steeds gezuiverde Storax gebruiken, die men verkrijgt door Storax op een waterbad voorzichtig te verwarmen tot ten hoogste 75° en daarna te coleeren.

Zalven met Chrysarobine verdienen niet om hunne bereiding eene afzonderlijke bespreking, maar omdat men Chrysarobine voor uitwendig gebruik moet geven, wanneer Chrysophaanzuur is voorgeschreven.

Een voorbeeld van een zalf met Chrysarobine is het volgende voorschrift van Dr. Dreuw, dat door de firma Beiersdorff als Psoriasiszalf in den handel wordt gebracht: