is toegevoegd aan uw favorieten.

Handleiding bij het onderwijs in receptuur

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Verder vermelden wij nog de Pasta Camphorae, welke kan worden bereid naar het voorschrift:

•li. Camphorae recenter pulveratae 20 Olei Olivarum 2 Spiritus q. s. m. f. pastam duram ds. extern.

Van lateren datum dan de Pastae oleosae zijn de Pastae unguinosae, zalfpasta's, waarvan de Pharmacopee een voorbeeld geeft in de Pasta Zinci salicyiata (Pasta Zinci Lassar) welke wordt bereid door 2 deelen Salicylzuur fijn te wrijven, en te vermengen met 25 deelen Zinkoxyde en 25 deelen Tarwezetmeel, dit mengsel door een fijnen zift te slaan en het dan te vermengen met 48 deelen gele Vaseline. Dit vermengen geschiedt op twee wijzen: volgens Dieterich en Wobbe mengt men zoo nauwkeurig mogelijk en drijft de pasta na het vermengen nog door een zalfmolen; volgens anderen voegt men het gezifte poeder bij de Vaseline en mengt met een spatel dooreen, teneinde een min of meer sponsachtige, niet compacte massa te verkrijgen, die dan gemakkelijker vocht absorbeert. Wij hebben sedert jaren met succes de laatste bereidingswijze gevolgd.

Rij het bewaren van de pasta ontstaat zinksalicylaat, waardoor de massa korrelig wordt.

In plaats van Zinkoxyde en Amyhim worden als absorbeerende poeders ook gebruikt: Carbonas magnesicus, Terra silicea, Bolus al ba, Dextrine, Carbonas calcicus, Talcum venetum, Lycopodium. Van deze absorbeert Carbonas magnesicus de grootste en Lycopodium de kleinste hoeveelheid vocht.

Talrijke medicamenten worden met de genoemde zinkpasta gecombineerd, bijv.:

.Jfc. Oxydi zinciei

Ainyli Oryzae a 50 Acidi borici Acidi salicylici a 2 Jodoformi 5 Vaselini Lanolini a 50 Balsami peruviani 10 m. f. pastam.