is toegevoegd aan uw favorieten.

Handleiding bij het onderwijs in receptuur

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

.pc. Salicylatis natrici 24

Hydrochloratis morphini 200 mG.

Sacchari

Pulveris gummosi a 3 Sirupi simplicis q. s. m. f. pilulae 240.

Bij pillenmassa's, die niet voldoende kleven, maar die toch vocht genoeg bevatten, wordt soms gompoeder gevoegd om de massa meer klevend te maken. Naar onze ondervinding is dit tamelijk nutteloos, daar de gom, op deze wijze gebruikt, niet oplost; beter is het eene kleine hoeveelheid pulvis gummosus toe te voegen of anders enkele druppels mucilago Gummi arabici en wat planten poeder.

Gom wordt soms ook in den vorm van mucilago gebruikt om vetachtige stoffen als Balsems, Kreosoot, Aetherische oliën te emulgeeren, en van de verkregen emulsie met plantenpoeder een pillenmassa te maken.

Ook in zoo'n geval bevordert de toevoeging van Saccharum de oplosbaarheid der pillen zeer.

Bij het voorschrift:

ijc. Olei Terebinthinae 4 Gummi arabici q.s. fac I. a. pilulas C.

zal men het best doen door van 4 G. gom met 4 G. Aqua glycerinata een mucilago te maken en daaronder 4 G. Oleutn Terebinthinae te verdeelen; telkens wanneer de olie niet meer geëmulgeerd wordt, voegt men een paar druppels water toe. Bij de emulsie voegt men 4 G. Saccharum album en zooveel Radix Liquiritiae tot eene goede pillenmassa is verkregen.

Het Supplement laat deze methode nog toepassen bij Pilulae Ba Isa mi Copaivae, die bereid worden naar het voorschrift:

.R. Balsami Copaivae 1 Gummi arabici Aquae a 1 Radicis Liquiritiae 2 m. f. pilulae ponderis 250 mG.

Deze methode levert wel goede resultaten op, de pillen worden echter vrij groot en wij hebben, zooals wij naderhand zullen zien,