is toegevoegd aan uw favorieten.

Handleiding bij het onderwijs in receptuur

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

maakt de massa met gedroogde Radix Liquiritiae. Indien dit plantenpoeder niet geheel droog is, zal de pillenmassa brokkelen.

Vooral wanneer in Kreosoot of Terpentijnolie stoffen als Kamfer en Menthol zijn voorgeschreven en men met de andere bindmiddelen geen of geen goede massa kan verkrijgen, gelukt dit uitstekend met Cera cum Saccharo.

Zoo kan men van het voorschrift:

•Ji. Kreosoti 2,5 Camphorae 1 f. I. a. pilulae L

volgens V. D. W. i) een niet fraaie, doch tot pillen te veiwerken massa bereiden door toevoeging van:

Extract. Liquiritiae 2,5

Glycerini 6

Pulveris gummosi 500 mG.

Succi Liquirit 1

Pulv. Rad. Liquirit 15

en van de massa, om de grootte, 100 pillen te bereiden.

Naar onze ervaring krijgt men eene zeer goede massa wanneer men bij het mengsel van fijngewreven Kamfer en Kreosoot een gelijk gewicht Cera cum Saccharo voegt en met Radix Liquiritiae massa maakt.

Sapo medicatus is een uitstekend bindmiddel voor zeer verschillende soorten van pillen. Met dikke extracten en een plantenpoeder geeft het pillenmassa's, die niets te wenschen overlaten, mits men zorg draagt, de massa door kneden week te maken en niet door toevoeging van meer extract of vloeistof, daar dan de massa al te week wordt. In gevallen, waarin een extract met bijv. Ferrum pulveratum of Ferrum reductum waterstof zou doen ontwikkelen of met een Carbonaat of Bicarbonaat koolzuurontwikkeling zou geven — zoodat, indien men niet zeer lang kneedt of de massa op eene warme plaats zet, de massa brokkelig zou worden kan men, door toevoeging van een weinig Sapo medicatus aan het extract, het zuur daarin binden en de gasontwikkeling voorkomen. Bij sommige stoffen, die öf geëmulgeerd moeten worden óf waarbij men Cera moet

') Pharm. Weekblad 1904.