is toegevoegd aan uw favorieten.

Handleiding bij het onderwijs in receptuur

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Bij dit voorschrift worden de pillen zóó groot, dat het wenschelijk is minstens 150 pillen van de massa te maken en het gebruik te veranderen in 4 d. d. 3 p.

Pillen met Hydrargyrum kan men bereiden:

a. door het kwik onder Lanoline te verdeelen en dan met Radix Liquiritiae eene pillenmassa te maken of door inplaats van kwik een dubbele hoeveelheid unguentum Hydrargyri fortius te nemen en daarvan met Radix Liquiritiae eene pillenmassa te maken;

b. door in plaats van 1 deel Kwik te nemen 4 deelen Pulvis Hydrargyri gummosus en dit, onder toevoeging van 3 deelen Suiker met Aqua glycerinata of Sirupus simplex tot massa te brengen;

c. door 1 deel Kwik onder toevoeging van Sirupus simplex met 1 deel Pulvis Gummi arabici te mengen tot geen kwikbolletjes meer zichtbaar zijn en dan door toevoeging van plantenpoeder een pillenmassa te maken.

Pillen met Sublimaat.

Voor Pilulae Chloreti hydrargyrici (loco Pilulae Dzondii) laat het Supplement 1 deel Sublimaat oplossen in 4 deelen Spiritus en daar bijvoegen 20 deelen Poeder van Drop, 25 deelen Poeder van Zoethout en met Glycerinewater een pillenmassa maken, waarvan pillen gemaakt worden, die 2,5 mG. Sublimaat bevatten.

Wij achten het beter bij de alcoholische oplossing van Sublimaat te voegen Bolus alba en dan met Glycerine of Lanoline pillen te te maken; het voorschrift wordt dan:

,}{. Chloreti hydrargyrici 1 solve in Spiritus 4 adde

Boli albae 40 m. f. pilulae 400.

Pillen niet Phosphorus.

Zullen deze pillen aan hun doel beantwoorden, dan moet de phosphorus in een der constituentia opgelost zijn.

Voor het voorschrift:

W. Phosphori 50 mG. f. 1. a. pilulae C.

zal men beginnen met een stukje Phosphorus af te wegen, dat wat