Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Voor de bereiding van gelijkvormige Trochisci is door apotheker Piehler een Receptuur-Pastillenvorm (fig. 56) in den handel gebracht, waarmede men snel volkomen gelijke Koekjes kan vervaardigen. Het toestel bestaat uit een plaat met 10 conische boringen, en een huls, waarin deze plaat, met de kleinste gaten naar boven gericht, kan worden geschoven. Men heeft dan 10 vormen, waarin de verdeelde massa kan worden gebracht of die men eenvoudig met behulp van een elastischen spatel met de massa volstrijkt.

Dit laatste kan men o. a. doen bij koekjes, die 1 G. wegen en

naar een der onderstaande voorschriften zijn bereid:

De massa voor 10 koekjes met Cacao te bereiden. bestaat uit:

1 lg' 56' 5 G. Pasta Cacao en

5 G. Saccharum pulveratum. De hoeveelheid toe te voegen geneesmiddel moet van de hoeveelheid suikerpoeder worden afgetrokken, bijv.:

■}i. Santonini 500 mG.

Pastae Cacao 5 Sacchari 4,5 f. trochisci X.

Santonini

Calomel a 250 mG.

Eleosacchari Vanillae 4,5 Pastae Cacao 5 f. trochisci X.

Is de hoeveelheid geneesmiddel groot, als in het voorschrift:

4*. Phenacetini 5 Pastae Cacao 5 f. trochisci X,

dan raadt Piehler aan als smaakcorrigens wat Saccharine toe te voegen.

De vorm wordt vóór het vullen met wat olijfolie of amandelolie ingewreven en na het vullen een paar keeren zacht op de hand geklopt, teneinde de oppervlakte der koekjes glad te maken. Na bekoeling neemt men de plaat weg en drukt de koekjes uit den vorm.

Sluiten