is toegevoegd aan uw favorieten.

Handleiding bij het onderwijs in receptuur

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Hen goede massa levert ook het volgende voorschrift:

.iX Olei cacao 20 Glycerini 20 Adipis Lanae 0,5 f. supposit. pond. 3.

Men smelt de Oleum Cacao en Lanoline, giet in een fleschje, voegt de Glycerine toe, schudt tot het mengsel bijna bekoeld is en giet het uit in vormen.

Antrophoren zijn bougies, die gebruikt worden om medicamenten m nauwe openingen (Urethra) te brengen. Zij bestaan uit een spiraal van metaaldraad, die over haar geheele lengte is bedekt met een elastische massa, welke een bepaald gehalte aan werkzame stof bevat. Het eene einde van den draad loopt uit in een oog, dat dient om de bougie vast te houden.

De bereiding der Antrophoren i) komt in hoofdzaak op het volgende neer: Een spiraal van koperdraad dompelt men achtereenvolgens in Collodium elasticum en in een Zinklijmmassa, bestaande uit Oxydum zincicum, Gelatina, Giycerinum en Aqua. Deze bewerkingen hebben ten doel de aanraking van het medicament met het koper te voorkomen. Daarna dompelt men de spiraal in een Gelatinemassa, die het werkzame medicament bevat, en rondt zoo noodig het uiteinde van den anthrophoor, door verwarmen boven een gaslicht, af.

Naast de kegelvormige suppositona worden soms ronde suppositoria, Globuli vaginajes s. Suppositoria vaginalia s. O vu l a aangewend. Voor zoover zij uit Oleum Cacao bestaan, kunnen zij door persen bereid worden in het in fig. 61 aangegeven persje of in een door Jenny daarvoor geconstrueerde pers. Voor zoover zij bereid worden uit eene Gelatinemassa moeten zij in daarvoor bestemde metalen vormen worden uitgegoten, die eerst met een weinig Vaseline zijn ingewreven.

Door Hofman -) wordt voor deze suppositoria de volgende massa en bereidingswijze aangegeven:

Men lost 50 gram Witte Gelatine op in 100 water en 250 Glycerine en verwarmt zóó lang tot het water is verdampt en dus 300 gram is overgebleven. Dit gesmolten mengsel voegt men bij

1) Zie voor eene nauwkeurige beschrijving.- Dr. P. A. Vos. Het vervaardigen van Antrophoren. Pharmaceutiseh Weekblad 1893, NO. 26 en 27.

2) Pharm. Weekblad 1901, n». 6.

schröder , Receptuur. 3e druk. ™