is toegevoegd aan uw favorieten.

Eduard Douwes Dekker

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

is op zich zelf een attrayante omstandigheid. Verbeeld u echter niet, dat ik op u verliefd ben, enz. enz." Maar aan Everdine schrijft hij óók: ,,ik zelf kan in een meisje niet eenvoudig eene kennis, een vriend zien. Ik ben zoo Italiaansch, ik heb haar nog geen kus gegeven, maar het zal niet lang meer duren."

Mevrouw Permentier wordt de commandant der andere mogendheid; zij gelast Cateau haar huis te verlaten en Cateau bescheidt hem 's nachts voor het raam van hare slaapkamer en hij komt daar — maar „hij bemint" haar niet, hij is alleen maar „verhit door het zien van een jong meisje, dat in het ongeluk verkeerde en er heel goed uitziet."

Intusschen peinst hij met Cateau op allerlei middelen, om haar niet te „compromitteeren", noodig vooral, omdat Cateau's naam en die van hare zuster al niet ongerept meer waren. Cateau is nog al voorzichtig en ze zorgt er voor, dat ze bij de nachtelijke samenkomsten het zoontje van Permentier in hare kamer heeft. En zoo is het haar mogelijk te vertrekken, vóór er eene erger dwaasheid gebeurde.

Dekker echter reist haar na, een paar dagen