is toegevoegd aan uw favorieten.

Leerboek der land- en volkenkunde

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

In de nabijheid der Canadeesche nieren wordt veel petroleum gewonnen. De noordoostelijke staten zijn de zetel van sterk ontwikkelde industrieën. De V. St. zijn de tweede handelsmogendheid der Aarde. Onder de uitvoerartikelen staan koren, katoen en vleesch bovenaan; dan volgen petroleum, koper, machines, vee, hout, ijzer, tabak. De gezamenlijke spoorweglengte overtreft reeds die van geheel Europa.

De V. St. zijn eene democratische republiek, die uit een bond van 51 staten en territoriën (het bondsdistrict Colunibia medegeteld) is samengesteld. Territoriën zijn nog slechts de volgende: Arizona, Nieuw-Mejico, Oklahoma, het Indianenterritorium en Alaska. Het bondsbestuur bestaat uit een' gekozen President en een Congres. (Senaat en Kamer van Afgevaardigden.) Men onderscheidt woudstaten in het NO., industriestaten, ten Z. van de 3 vorige, landbouwstaten in het midden, plantagestaten in het Z. en dé schraalbevolkte westelijke staten en territoriën.

De steden der V. St. zijn niet, als de meeste steden in de Oude wereld, in den loop der eeuwen geworden, maar meestal naar een bepaald plan gebouwd; vandaar hare regelmatigheid, hare rechte straten, hare vele parken, de laatste althans in de groote steden. Vele steden zijn met verbazende snelheid gewassen.

De V. St. hebben meer dan 30 steden van 100000 inwoners en daarboven, van welke 3 meer dan 1 millioen tellen. De meeste groote steden liggen in de noordelijke staten.

De woudstaten (Maine, New-Hampshire en Vermont) hebben groote weiden en wouden.

De betrekkelijk dicht bevolkte industrie-staten zijn: Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New-York, Pensylvanië, New-Jersey en Delaware. De Alleghany-kolenvelden in de nabijheid van den Atlantischen oceaan hebben er de fabrieksindustrie tot levendige ontwikkeling gebracht: katoen-, métaal- en lederindustrie. De havenrijkdom der kust, de vele spoorwegverbindingen met het productenrijke achterland, de ligging tegenover Europa hebben deze staten daarbij den hoofdzetel van den handel doen worden. Boston (560000 i.), het uitgangspunt van den bevrijdingsoorlog, de grootste stad van Nieuw-Engeland,