is toegevoegd aan uw favorieten.

De borduurkunst

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

OVERSPANNEN.

De noodzakelijkheid om in sommige gevallen de steken te overspannen, blijkt duidelijk uit eene nadere beschouwing van den platten steek. Daarvan werd reeds gezegd, dat hij vooral niet te lang mag zijn. Bij veel Oostersch zijdeborduursel ligt de zijde op de stof in schitterende, kleurige lijnen anderhalve duim lang soms en meer, zonder eenig hechtsel om de borduurdraden op hunne plaats te houden. Fig. 11 geeft er een voorbeeld van.

Dergelijk borduursel is echter nauwelijks van toepassing in de practijk. Lange, losse steken hebben het zeer noodig om vastgehecht te worden. De bruikbaarheid stelt hier zoowel hare eischen als de schoonheid. De vraag is alleen maar, hoe kan men het werk degelijk genoeg maken zonder de glanzige oppervlakte der zijden steken meer dan volstrekt noodzakelijk is te verbreken. Dat kan men het best doen door overspannen.

Dit sluit niet in de toepassing van nieuwe steken; maar is slechts eene nieuwe wijze om van hier reeds beschreven steken partij te trekken. Bij het overspannen worden lange zijden tressen, om met William Morris te spreken, bij voorkeur vlos-zijde, heen en weder over de stof gelegd