Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

kind, en goede kinderverpleegsters zullen soms, door zorg en geduld bij de behandeling der kinderen, in staat zijn bijna in het geheel geen luiers te gebruiken. Wollen luiers dienen nergens voor, ze zuigen niet op, en als het kind nat wordt, loopt het vocht er doorheen. De beste luiers zijn die, welke gemaakt zijn van het goed waaide Turksche of badhanddoeken van vervaardigd worden, ze moeten niet te groot zijn en het kind moet niet meer dan één tegelijk om hebben. Het moet heel onaangenaam voor een kind zijn wanneer zijn dijen uit elkaar geduwd worden door zoo'n massa goed als drie of vier luiers uitmaken. De luiers moeten aan den buikband of het rokje vastgespeld worden, om ze op hun plaats te houden, 's Nachts of op reis kan men het kind een kussentje van watten, overtrokken met gaas, onder het rokje aandoen.

Als een kind kan rondkruipen en zindelijk is, kan men het rokje vervangen door een flanellen luierbroek, die aan het lijfje vastgeknoopt wordt.

Men kan niet altijd buiten schoenen, maar het is beter dat het kind geen schoenen aankrijgt voordat het twee jaar oud is. Gebruikt men echter schoenen dan moeten ze groot, wijd en zacht zijn met chevreau-leeren zolen en zijden voeten of met wollen voeten en vilten zolen. Iedere vrouw die. handig met de naald kan om-

Sluiten