Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Nederland. Daar is zelfs één eiland, dat 22-maal zoo groot is als ons land, nl. Bórneo. Een ander is 13-maal Nederland, nl. Sumdtra; nog een ander 5^-maal Nederland, nl. Celébes, en een vierde 4-maal Nederland, nl. Java. Deze 4 eilanden heeten de Groote Soenda-eilanden.

De Kleine Soenda-eilanden zijn: Bali, Lombok, Soembawa, Soemba, Flores en Timor.

De eilanden tusschen Celebes, Nieuw-Guinea en Timor heeten de Molukken.

Bij Java behoort het eiland Madoera.

Ten O. van Sumatra liggen Billiton, Bangka, de Lingga- en de Riouw-eilanden. Ook langs Sumatra's Westkust ligt een rij van eilanden.

Tusschen de Oostindische eilanden zijn verschillende zeeën en straten.

Alle eilanden zijn bergachtig. Er zijn wel 150 vulkanen.

Een koud en een warm jaargetijde kent men in Oost-Indië niet. In onzen winter is daar de regentijd, en in onzen zomer heeft men er het droge seizoen.

Op Nieuw-Guinea en de omliggende eilanden wonen de donkerbruine, kroesharige Papoea's. Alle andere Oostindische eilanden worden bewoond door de geelbruine, sluikharige Maleiers, die meestal Mohammedanen zijn. Bovendien wonen er vele Chineezen, Arabieren en Europeanen.

In Oost-Indië behooren vele dieren thuis, die bij ons niet voorkomen, zooals tijgers, panters, olifanten, apen, tapirs, neushoorndieren of rhinocerossen, schildpadden en krokodillen.

Sluiten