Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Deze groote zeeën hebben weer kleinere zeeën en golven tot, onderdeelen. Zoo is de W itte zee een onderdeel van de Noordelijke IJszee. De Golf \an Biscaje, het Kanaal, de Noordzee en de Oostzee zijn deelen van den Atlantischen oceaan. De Oostzee dringt diep in het land op en vormt in 't N. de Botnische golf en Oostwaarts de Golf van Finland.

Door de Straat van Gibraltar staat de Middellandsche zee met den Atlantischen oceaan in verbinding. Ook in de Middellandsche zee treffen we weer belangrijke deelen aan, b.v. de Golf du Lion, de Golf van Genua, de Tyrrheensche zee, de Adriatische zee, de Jonische zee, de Bgeesche zee (ten o. van Griekenland), de Zee van Marmara en de Zwarte zee.

De Kaspische zee staat op zich zelf; het is een groot z o u t w a t e r m e e r.

In de zeeën liggen vele eilanden en eilandengroepen, vooral ten W. en ten Z. van het vaste land van Europa. Ten W. liggen b.v. IJsland, de Faröer, de Lofodden, de Britsche eilanden, de Deensche eilanden en de Oostzee-eilandon. In de Middellandsche zee vindt men de Balearen, Corsica, Sardinië, Sicilië, Malta, Kreta en den Griekschen Archipel.

7. ZEEËN. EILANDEN. GOLVEN. KAPEN.

1. Welke landen grenzen aan de Noordelijke IJszee? 2. 1 usschen welke landen ligt de Oostzee? 3. Welke golven vindt men in de Oostzee? 4. Welke landen bespoelt de Noordzee? 5. Tussclien welke landen is Het Kanaal? b. Welke landen vormen de Golf van Biscaje? 7. Welke straat verbindt de Middellandsche zee met den Atlantischen oceaan? 8. Welke landen van Europa grenzen aan de Middellandsche zee?

Sluiten