is toegevoegd aan je favorieten.

Over scleritis, naar aanleiding van twee gevallen van cyclo-scleritis

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

en bevat vele kleine gele knobbeltjes. In den fundus geen afwijkingen Men ziet thans eene nieuwe eruptie temporaal boven de cornea.

Refractie R. o. E. L. o As H 4 D.

Visus R. o. 1 L. o. na correctie >/4.

Daar in een ander geval een zeer goed effect was gezien van het blootleggen der sclerale knobbels, door het terzijde schuiven der conjunctiva, wordt nu op i Febr. '99 het grootste deel van het zieke conjunctivale weefsel met de toppen der knobbels deels weggeknipt, deels weggesneden. Met een weinig der verkregen substantie wordt in de voorste oogkamer van een konijn geënt, dat daarop niet reageert. Het defect is den 16d™ Februari reeds geheel met gezond conjunctivaalweefsel bedekt alleen onder het bovenste lid is nog een klein plekje waar de conjunctiva verdikt is; het is onzeker of de verkregen rustige toestand aan de operatie mag worden toegerschieven.

9 Mei weer een pijnlijke verdikking van de conjunctiva bulbi aan de

bovenzijde.

Tot den 20 December bleef het oog rustig maar nu vertoonde zich een nieuw knobbeltje in het vroeger vermelde tweede gelid.

De iris bleef normaal, de cornea heeft alleen aan den rand kleine cirkelvormige infiltraten, die een troebeling nalaten zoodat de grens van sclera en cornea gekarteld lijkt.

Ook hier leidde de aandoening tot astigmatisme. Zij kenmerkte zich verder door het successieve optreden van een zeer groot aantal knobbels rondom de cornea, aanvankelijk terugkeerende op dezelfde plaatsen waar vroeger al knobbels waren geweest, later in een tweede gelid plaats nemende. Daarbij werd de cornea zelf nauwelijks aangetast en bleef, hoewel de ziekte 4 jaar bij afwisseling in meer of minder intensiteit bestond, de uvea steeds geheel vrij.

Grietje R. (Pol. No. 2979. 1900). 20 jaar. In de eerste jeugd is het rechter oog ziek geweest. Na 't 12e jaar was het linker oog herhaaldelijk, minstens 20 keer aangetast, het laatst nu sedert Pinksteren. Het R. o. vertoont op de voorste lenskapsel een pigmentringetje, 't L. o. heeft