is toegevoegd aan uw favorieten.

Technische wenken voor den boekdrukker

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Rotatie-papier.

Vóór dat een rol rotatie-papier in de machine gehangen wordt, dient de drukker ze eerst flink af te borstelen. Dit voorkomt een massa stof, dat anders in oliegaatjes en tusschen de machine-doelen terechtkomt en slijtage veroorzaakt.

Leeren inktrol.

Bij rotatie-persen komt het des zomers dikwijls voor, dat de inktrol, welke de inkt van de bak op de wrijfrollen overbrengt, warm loopt, week wordt en plotseling scheurt.

Iedereen, die zoo iets medegemaakt heeft, weet hoe alleronaangenaamst zulk een geval is.

Hoe kan men dit verhelpen ?

De titel zegt het reeds. Met een leeren inktrol. Deze rol bestaat uit hout, waaromheen leder gespannen is, gelijk de steendrukkers dit doen.

Zoo'n rol doet evengoed zijn plicht als een uit rollenspecie en heeft niets te leiden van de zomerwarmte. Vooral bij rotatie-persen, waarbij het inktwerk hoog ligt, zijn deze lederen rollen steeds aan te raden.

(ïeeii vernis.

Zoodra men met goud of zilver-inkt drukt, mag men er geen vernis doorheen mengen. Hierdoor zou alle glans verloren gaan. Wil men er iets in mengen, om beter uit te drukken, gebruik dan een weinig vaseline of glycerine. Echter bij zeer kleine hoeveelheden, anders verdoft de gloed.