is toegevoegd aan uw favorieten.

Technische wenken voor den boekdrukker

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

N ii in in er-Mar hines.

Indien deze werktuigjes door lang gebruik vuil geworden zijn, kan men ze .op zeer gemakkelijke wijze reinigen. Men legt het geheele machinetje een paar uur in een bad van petroleum. Na dit bad spoelt men het nog eens af met wat zuivere petroleum en laat het dan drogen.

Ook andere instrumentjes en kleine ingewikkelde machine-deelen kan men op deze eenvoudige wijze deugdelijk schoonmaken zonder ze uit elkander te nemen. Dit is een groot voordeel, want iedere boekdrukker is nog geen monteur.

Kihhclig'e Papieren.

Bij de tegenwoordige luxe-omslagpapieren voor boeken, prijscouranten, enz., treft men dikwijls ribbelig en daardoor moeilijk te bedrukken papier aan.

Hier moet men geen fijne ornamenten, haar lijntjes en teere letters op drukken. Zij zouden reeds bij een oplage van honderd zoo geleden hebben, dat verder drukken onmogelijk is; daarbij zijn zij voor altijd onbruikbaar.

Zij die een stereotypie-inrichting hebben, laten van het zetsel platen gieten om vernieling van materieel tegen te gaan.

Een dwaze berekening.

Vele boekdrukkers hebben de gewoonte in den prijs van het drukwerk het wegmaken der vormen niet in rekening te brengen. Het wegmaken is toch