3. Of niet dienstig was, den Doop der kinderen van domme onwetende Naam-Christenen een korten tijd uit te stellen, totdat die ouders eenige grond-kennis van de religie mogen hebben, om verstandelijk en ernstig de solemneele belofte te doen, nopende de opvoeding der kinderen in de ware religie.
4. Of niet diende order gesteld, en hoedanig, opdat niet allerlei getuigen, ook onwetende, goddelooze enz. omtrent den H. Doop mogen verschijnen?»1)
Aangezien dit voorstel in de Classis met weinig geestdrift werd ontvangen, besloot de Kerkeraad te Sluis, daar de reformatie in de politie even noodig was als in de Kerk, zicli ook met een request tot den Magistraat te wenden.2) De inhoud daarvan was eigenlijk niet anders dan een inroepen van de hulp der Overheid, teneinde gemeenschappelijk te strijden tegen de zonden, tegen welke de Iverk reeds lang den strijd had aangebonden; als: vloeken, lasteren, Sabbatschenden enz. Een nieuw element in dat geschrift was liet verzoek om toch de orgels uit de Kerk te verwijderen, daar een orgel naar liet Jodendom, Heidendom en Pausdom riekte. Spoedig werd dat request gevolgd door een ander van ongeveer denzelfden inhoud, opgesteld en ingezonden door 53 burgers.3)
Helaas, noch met het eene, noch met het andere wilde het vlotten. De Classis vond de voorstellen van Koelman in zake den II. Doop uitnemend; <le Overheid was onder den indruk van de politieke omstandigheden en voelde wel iets voor die voorstellen, maar bij geen van beiden kwam het tot daden. Althans wij lezen, dat het gravamen in zake den II. Doop tot vier maal *) toe door den Kerkeraad te Sluis hij <le
') Notulen van den Kerkeraad 5 September '1072.
2) Tn Parresius, blz. 12
;l) Notulen van den Kerkeraad 13 November 1672.
>) Th. Parresius, blz. 189.
Krull, Aijelt Folkert, "Jacobus Koelman : eene kerkhistorische studie : -". Campen, 1901. Geraadpleegd op Delpher op 25-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSFUBA02:000011528:00010