Koelman ging, om geweld te voorkomen, den achtsten dag vrijwillig de poort uit, doch keerde spoedig terug, daar hij elders geen huis kon huren. Tegelijkertijd besloot hij voor een paai' maanden eenige vrienden in Utrecht, Holland, Friesland en elders te gaan bezoeken. Dit gebeurde, entoen hij na 8 weken in Rotterdam terugkwam, ging hij evenals vroeger weer aan den arbeid, en verwachtte, dat de gemoederen in dien tijd wel gekalmeerd zouden zijn.
Voordat de man evenwel in Rotterdam terugkeerde, was er op de Synode te Utrecht ook al een besluit tegen hem genomen. ') Wat had er plaats gehad? De Kerkeraad van Utrecht had in Oct. 1675, toen liet gerucht ging, dat twee predikanten Koelman wilden laten preeken, reeds een besluit genomen, dat men hein niet zou laten optreden, daar men bang was, dat hij de Formulieren niet zou gebruiken, dat de lleeren Staten het kwalijk zouden nemen, en dat het een vlek zou werpen op den goeden naam der Academie. Dit besluit, genomen in den Kerkeraad van l trecht, schijnt invloed uitgeoefend te hebben op de besluiten, die op de Synode van 107(3 te Utrecht werden genomen.
Toen althans in die hooge vergadering door den correspondent van Friesland, Ds. Cekco Johannis, pred. te Harüngen gezegd werd, dat Koelman in Augustus van dat jaar publiek gesproken had te Harlingen en te Leeuwarden, besloot men, ongetwijfeld in navolging van het besluit van den Kerkeraad van Utrecht, dat Koelman nergens in de provincie zou mogen preeken.
Onderwijl had Doelman het beroep naar Sluis aangenomen en was den ü Sept. reeds bevestigd geworden. -) Dit gaf onzen Koelman aanleiding tot liet schrijven van een drietal brieven. Kén aan Doelman, waarin hij hem nogmaals op het hart drukte toch te bedenken, dat hij gezondigd had
') Idem, blz. 5'i'i. J) Idem, blz. 530.
Krull, Aijelt Folkert, "Jacobus Koelman : eene kerkhistorische studie : -". Campen, 1901. Geraadpleegd op Delpher op 18-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSFUBA02:000011528:00010