De architectuur in hare hoofdtijdperken
Keizervergoding deed ook do gedenkzuilen oprichten. Krachtiger nog dan de triomfpoorten concentreeren zij de hulde van den Senaat en het Komeinsche volk op zijn persoon.
t "\\ as niet genoeg des keizers heeld op hoogen marmeren sokkel in de cel la van den tempel of voor den gevel te zien geplaatst, veel hooger nog, in algeheele beheersching der omgeving moest zijn bronzen figuur als symbool van het wereldgezag spreken en fier verheffen zich nog statige reuzonzuilen, eeitijds diageis \an zijn kolossaalbeeld, op Homo's oude pleinen.
Het schoonste type is de Trajanuszuil, een krachtige Dorische kolom met
Fig. '293. Trionifpoort van Constantijn te Rome.
een schachthoogte van 27 Mr. uit acht en twintig uitgeholde cilinders van Parisch marmer opgebouwd (fig. 294). Een reuzenspiraal van 200 Mr. lengte en 1 Mi', hoogte omgeeft den mantel, voorstellend in fijn gebeitelde reliëftafreelen, 's keizers wapenfeiten op de Daciërs. Wat de Grieken uit liefde en godsvrucht dreef te doen voor het symbool van goddelijke macht: de burchtgodin, in de schepping van het Panatheneënfries, dat deden de Romeinen uit slaafsehe vereering voor den vertegenwoordiger van het wereldgezag: den keizer.
Boven den toegang van het fraai geprofileerde postament (fig. 294) dragen geniën de inschrifttafel tusschen een algeheele overdekking van schilden, wapens en trofeeën. Fier houden vérziende adelaars, op de hoeken der deklijst de wacht, vastklemmend reuzenslingers van eikenloof. Wapperende sierlinten vullen hier de hoek velden. I)e krachtige torus van het basement is met laurierbladeren sober versierd.