Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

zeshonderd deelen Water 600

gedurende 24 uur onder herhaald roeren.

Pers uit, en behandel den perskoek op dezelfde wijze met

driehonderd deelen Water 300

Pers nogmaals uit, en bereid uit de bijeengevoegde vochten een dik extract.

Gentiaanextract riekt eigenaardig en geeft met water (1 = 10) een heldere oplossing; deze smaakt bitter.

Wordt 1 G. extract opgelost in 9 cMi? water, dan moet door 1 cM? verdund zoutzuur een neerslag worden afgescheiden, dat door toevoeging van spiritus oplost.

+ Extractum Granati. Granaatbastextract.

Percoleer

Granaatbast, tot poeder (B30) gebracht,

met

Verdunden Spiritus,

totdat het vocht bijna kleurloos afloopt.

Damp het verkregen percolaat uit tot een droog extract. Granaatbastextract geeft met water (1 = 10) een troebele vloeistof; deze smaakt samentrekkend en bitter en wordt met een dubbel volumen spiritus helder.

Granaatbastextract moet minstens 0,8 pet. alkaloïden bevatten.

Het alkaloïdegehalte wordt op de volgende wijze bepaald: Los op 2,5 G. extract, tot poeder gebracht, in een mengsel van 6 cM? natronloog en 18 cM? water; schud de oplossing met 75 cM? aether krachtig en herhaaldelijk gedurende een half uur; schud, na toevoeging van 5 G. tragacanthpoeder, nogmaals krachtig, en giet 60 cM? der heldere vloeistof ( = 2 G. extract) af. Voeg nu 6 druppels methyloranje (1 = 1000) en,

Sluiten