Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

+ Oleum Cocos.

Cocosvet.

Het bij gewone temperatuur vaste vet, door warme persing verkregen uit de gedroogde kernen (c o p r a) van Cocos nucifera, LlNN. Sp. PI. 1188.

Eenigszins doorschijnend, wit, eigenaardig riekend, zacht smakend vet, dat gemakkelijk rans wordt.

Cocosvet is bij 5°—10° vast en korrelig, bij 15° — 20° week en moet tusschen 25" en 30° tot een heldere vloeistof smelten. Soortelijk gewicht bij 15": 0,920 — 0,930.

Het ioodadditiegetal, bepaald met 2,5—3 G. na een inwerkingsduur van 15 minuten, mag niet hooger dan 10 zijn. Het verzeepingsgetal mag niet lager dan 250 zijn. 1 G. Cocosvet moet bij niet meer dan 35° oplosbaar zijn in 5 cM? absoluten alkohol. Cocosvet is niet geheel oplosbaar, zelfs niet bij verwarming, in 10 deelen spiritus.

In Nederlandsch Oost-Indië wordt Cocosvet, daar gewoonlijk vloeibaar, minjak kalapa of klapperolie genoemd.

+ Oleum Crotonis.

Crotonolie.

De vette olie uit Crotonzaad.

Bereid haar door Crotonzaad van de zaadhuid te ontdoen, de gave kernen fijn te maken en zonder verwarming uit te persen. Filtreer de olie door papier.

Geelachtig-bruine, dikvloeibare, eigenaardig riekende vloeistof, die vochtig blauw lakmoespapier rood kleurt. Soortelijk gewicht 0,940 — 0,960.

Sluiten