Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

trekkend smaken. Aluminiumsulfaat is in 0,52 deelen water oplosbaar, doch in spiritus onoplosbaar.

De oplossing in water (1 = 10) kleurt blauw lakmoespapier rood en geeft met natronloog een neerslag, dat bij verdere toevoeging van het reagens oplost en uit die oplossing bij verwarming met een overmaat ammoniumehloride weder geleiachtig wordt afgescheiden: met baryumnitraat geeft zij een wit neerslag, dat in verdund salpeterzuur onoplosbaar is.

De oplossing in water (1 = 10) moet kleurloos zijn, mag door zwavelwaterstof niet van uiterlijk veranderen en door kaliumferrocyanide binnen 1 minuut niet blauw, door dimethylamidoazobenzol niet rood worden.

Het gas, ontwikkeld door inwerking van een stukje zink op de oplossing van 1 G. Aluminiumsulfaat in 10 cM? verdund zwavelzuur, mag filtreerpapier, bevochtigd met mercurichloride, binnen 15 minuten niet geel kleuren.

W ordt aan de oplossing van 1G. Aluminiumsulfaat in 10 cM? water een overmaat van ammonia toegevoegd, de vloeistof verwarmd en daarna gefiltreerd, dan mag het filtraat, na uitdamping en gloeiing van de droogrest, geen weegbare rest achterlaten.

Sulfas Atropini. Atropinesulfaat.

(C17HssN03)3.H2S04.

Wit, microkristallijn, reukeloos poeder, dat, mits niet te langzaam verhit, onder bruinkleuring bij 182°— 183° smelt. Atropinesulfaat is in 1 deel water en in 3 deelen spiritus oplosbaar, doch bijna onoplosbaar ia chloroform, in aether en in benzol.

W ordt een kleine hoeveelheid (1 —10 mG.) Atropinesulfaat m 3t 4 — 5 druppels rood rookend salpeterzuur op een waterbad

Sluiten