is toegevoegd aan uw favorieten.

Indische reisherinneringen

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

EN BUITENZORG.

goede conditie verkeerden. Een aangenaam samenzijn op de Harmonie besloot den morgen.

Niet lang daarna kreeg ik van den kapitein Kan, adjudant en intendant van den Gouverneur-Generaal, bericht dat Zijne Excellentie mij te Buitenzorg in audiëntie zoude ontvangen. Ik begaf mij daarheen, en genoot bij deze gelegenheid eene zeer gewaardeerde gastvrijheid ten huize van den kapitein, met wien ik reeds in 1901 tijdens schietoefeningen te Harskamp had kennis gemaakt.

Buitenzorg is een der mooiste plaatsen van Java. Het paleis, het park, de groote lanen en de schilderachtige kampongs maken er een prachtig geheel van. De uitzichten op den Salak, over den Tji Sedani en over den weligen plantengroei, brengen een indruk te weeg die niet licht verloren gaat De bekende plantentuin is, als centraalstation voor botanische onderzoekingen, misschien breeder opgevat dan eenige andere botanische instelling ter wereld; de pracht der exemplaren van allerlei tropische boom- en plantensoorten die er vertegenwoordigd zijn, gevoegd bij den schilderachtigen aanleg van den tuin, stempelt dezen tot een waar paradijs. De orchideënvakken en de verzamelingen van palmen zijn beroemd. In den benedentuin, aan de oevers van den Tjiliwong, wordt voorts de aandacht van den nieuweling in Indië getrokken door de Rhizophoren en de Mangroves. Over de groote, met Victoria Regia versierde vijvers heeft men mooie uitzichten op het paleis van den Landvoogd.

Dit laatste, tusschen den plantentuin en een uitgestrekt hertenpark gelegen, maakt, ofschoon slechts ééne verdieping hoog, een deftigen indruk. Vroeger verhief zich op de plaats waar nu het paleis staat, het oude kasteel met twee verdiepingen, gebouwd door den Gouverneur-Generaal v. Imhoff en vergroot door Daendels. In 1834 werd het door eene aardbeving vernield. Aan Imhoff, die het den naam van Buitenzorg gaf, werd in 1745 een terrein ge-