is toegevoegd aan uw favorieten.

Indische reisherinneringen

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

2e Compagnie 8e bat. (kpt. de Bruyn, Buys, van Schreven, Baiëtto), met genie, onder Vogelsang, rukken later uit, om op den i6den hoofdaanval op de zuidoostelijke verschansing te ondernemen.

Rechterhalf 15e bat. (kpt. Stuiver, Ardenne, Pape) belast zich met bewaking van het bivouak, boven.

2.30 afmarsch van majoor de Wijs van Garoetoe naar den Botisan, met artillerie, maréchaussée en rechterhalf 15de. 2 dagen vivres meenemen.

De overste is met den staf gedurende het gevecht op den Botisan.

Elke compagnie krijgt een Europeeschen en een inlandschen ziekenverpleger mede.

De artillerie krijgt 65 kettinggangers mede.

De genie is voorzien van dynamiet, handgranaten en stormladders.

Ardenne stelt eene hinderlaag in den Lettapas.

Ten slotte werd er aan herinnerd dat de maan te 3 uren opkwam.

Den i5c'eni te twaalf uren des middags trok Aerssen, bij wien ik mij aansloot, met de artillerie, gedragen door dwangarbeiders, naar den 500 M. hoogen top van den Botisan. Geen woord mocht gesproken worden, geen vuur mocht worden aangemaakt. Op dien bergrug moesten de troepen zich ongezien opstellen, want ofschoon de wacht die boven geposteerd stond, beschoten werd, en de vijand dus blijkbaar scherp uitkeek, mocht deze niet merken, dat zich daar zulk eene grootere macht verzamelde.

Te vier uren ontwaarden wij diep in de vallei, aan de westzijde van den Botisan, den langen slier van troepen, kettinggangers en koelies die zich later in beweging hadden gezet. Dat was daar een prachtig uitzicht: het meer van Sidenreng, de vlakte van Sawitto, oneindig ver, het hooge Doeri, en de Bampapoean. waaronder de kronkelende kali.