is toegevoegd aan uw favorieten.

Organische chemie

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

gecontroleerd. Daar oplossingen van handelstannine echter nog andere oxydeerbare bestanddeelen bevatten, is het noodzakelijk deze afzonderlijk te bepalen, daartoe wordt eene tweede hoeveelheid der tannine-oplossing met huidpoeder geschud ; tannine bindt zich hiermee tot eene onoplosbare verbinding, zoodat nu nog slechts de oxydeerbare verontreinigingen, in de oplossing voorkomen en met permanganaat getitreerd kunnen worden. Uit het verschil der beide bepalingen, vindt men de hoeveelheid K Mn 04, die voor de oxydatie van de tannine noodig is geweest.

(Allen: Commercial organic analysis.)

Verdere toepassingen vindt tannine in de geneeskunde als adstringeerend middel; ook worden er eenige pharmaceutische preparaten uit bereid, b.v. door acetvleeren van tannine wordt het „t a n n i g e e n" verkregen; „t a n n a 1 b i n e" wordt bereid door neerslaan van tannine met eene eiwitoplossing; „tannofor m" ontstaat door condensatie van tannine met formaldehyd.

Ook enkele kleurstoffen worden uit tannine verkregen, b.v. gallocyanine uit tannine met nitrosodimethylaniline.

In de ververij dient tannine als bijtmiddel voor katoen en zijde. In het laboratorium vindt het toepassing bij het opsporen van water in aethcr, tannine heeft n.1. de eigenschap zich met water samen te ballen

Ook wordt het gebruikt voor de klaring van troebele, gekleurde vloeistoffen, er vormt zich n.1. een precipitaat, dat de zwevende deeltjes meesleept en ook de kleurstof wegneemt; wanneer suikeroplossingen, welke gepolariseerd moeten worden, met tannine geklaard worden, brengt dit het bezwaar mee, dat tannine optisch actief is; bovendien bestaan er looistoffen, welke van glucosidachtigen aard zijn en dus met zuren, suiker afsplitsen.

Een onderscheid tusschen tannine en galluszuur bestaat hierin, dat galluszuur door eene lijmoplossing niet wordt neergeslagen, tanline wel.

Bij verhitting met geconcentreerd zwavelzuur, gaan tannine en galluszuur beide over in rufigalluszuur, een hexaoxyanthrachinon:

6