is toegevoegd aan uw favorieten.

Organische chemie

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

De formule III wordt gewoonlijk de c h i n o ï d e vorm genoemd, omdat zij aangeeft, dat de bindingen van één benzolkern van de kleurstof, verdeeld zijn evenals in het benzochinonmolecule; deze chinoïde groep doet de dienst van chromophoor.

De oxydatie van de leukobase van het malachietgroen (zie boven) geschiedt technisch door middel van Vb O, en zoutzuur, het opgeloste lood wordt met natriumsulfaat als sulfaat neergeslagen en afgefiltreerd, uit het fikraat wordt het malachietgroen met oxaalzuur of met Zn Cl., -f- Na Cl neergeslagen.

Eene andere bereidingswijze, uit dimethylaniline en benzotrichloride (D ii b n e r), wordt niet meer toegepast (zie pag. 19.)

De constitutie van het malachietgroen blijkt daaruit dat de leukobase door behandeling met HCl onder druk, overgaat in dimethylaniline en in een derivaat van benzophenon :

C\ Hs. c < Ir' ** C, //,. N(C/rjx + co"7/5

l, //, iV (c //,), \cK iri Ar(<7/,).2

T riaminotriplienyliiiethaankleurstuffen.

Met stamlichaam van deze groep is het triaminotriphcnylmethaan (paraleukaniline), dit kan voor zich reeds in kleurstof overgaan, de aminowaterstofatomen behoeven hiertoe niet door methylgroepen vervangen te zijn, zooals bij de diaminotriphenylmethaankleurstoffen.

Synthetisch wordt het triaminotriphenylmethaan verkregen uit /-aminobenz ildehyd en aniline :

//, n. c, //, cZ°Jf + ^ c\ /r.N/r, 11 c (ck nii,).

Deze koolwaterstof, de leukobase van de kleurstof, is weer zelf kleurloos ; door oxydatie gaat zij over in de kleurlooze kleurbase, het triaminotriphenylmethaancarbinol of pararosaniline :

OII.C - (Ce niij3.

Dit carbinol geeft nu met een molecule van een zuur, onder waterafsplitsing, de kleurstof, het parafuchsine.