is toegevoegd aan uw favorieten.

Het leven der planten

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

onder den grond, bolachtige knoppen, bebladerde spruiten, en in weinige gevallen ook zeer kleine knopjes, uit welker as een dikke, vleezige luchtwortel groeit.

Daar deze velerlei plaatsvervangers van vruchten in een later hoofdstuk, dat de verspreiding van zulke deelen door werptuigen, luchtstroomingen en dieren behandelt, moeten worden besproken, is het voldoende hier slechts van enkele weinige gevallen te gewagen.

■ i» » * ' ^ ^

De vervanging van bloemen, vruchten en sporenkapsels door afleggers in den vorm van knoppen of knolletjos. 1. Gagea persico, Persische Geelster. 2. Lycopodium selago, Dennen Wolfsklauw. 3. Ficaria t ununeuloides, Speenkruid. 4. Knopvormige alleggers van Gagett persica. 5. Dezelfden van Lycopodium selayo. 0. Een der knolletjes van Ficaria. — Fig. 1, 2 en 3 ware grootte, 4, 5 en 6 vergroot. — Zie ook blz. 540 en 542.

De gele bloemen van het Speenkruid, Ficaria ranunculoiiles, worden op zonnige plaatsen door kleine stuifmeeletende kevers, door vliegen en bijen, hoewel dan niet zeer dikwijls, tocli ook niet zelden bezocht, en op zulke standplaatsen ontwikkelen zicli ook hier en daar rijpe vruchtjes uit de vele stampers; op schaduwrijke plaatsen, tusschen andere lage kruiden en in de donkere diepte der loofwouden, komen slechts zeer zelden insecten een bezoek brengen aan de plant, en daar gaan de meeste vruchtbeginsels te gronde, zonder rijp te zijn geworden. Daarentegen ontwikkelen zicli op de in diepe schaduw groeiende