is toegevoegd aan uw favorieten.

De vogels van Guyana (Suriname, Cayenne en Demerara)

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

C. euleri, Cab.

„Euler's Koekoek heb ik nimmer gezien, hoewel de soort veel moet overeenkomen, zoo niet identisch is, met C. aviericanus of C. erythrophthalmus. Zij wordt beschreven als C. lindeni door Allen, Buil. Essex Inst. VIII, p. 78 (1876). Cf. Chapman, Auk, VIII, p. 159 (1891).

Een in Suriname verzamelde Koekoek komt overeen met de beschrijving van C. americanus, doch de bov.d. bezitten een opmerkelijk olijfgroenen glans, terwijl het roodbruin aan de slagp. zeer beperkt is, hoewel niet bijna geheel ontbrekende als bij C. erythrophthalmus; de ondersnavelbasis is geel van kleur.

C. euleri komt voor in Guiana, Brazilië en het dalgebied der Amazone.

C. erythrophthalmus. Wils. = id., Schlcgel, Mus. P. li.

Aif. Bov.d. grijsachtig bruin met een lichten groenen glans ; vleugels en staart hetzelfde, de rectrices niet smalle witte tippen ; ond.d. dof witachtig; snavel ten naastenbij zwart zonder geel; pooten loodkleurig; iris bruin. Geogr. dist. Zom. Het oosten van N.-Amerika, Wint. Centr. en het noorden van Z.-Amerika.

De Zwart-snavel Koekoek, eng. Black-billed Cuckoo, fr. Coucou a bec noir, komt veel overeen met de voorgaande soort, doch wordt onderscheiden door het gemis van roodbruin aan de vleugels, en geel aan den ondersnavel.

Tot nu toe zijn Z. K. niet uit de Guiana's bekend, hoewel ze bijna zeker hier voorkomen te zamen met de Geelsnavelkoekoeken, van wie ze in levenswijze niet verschillen. Hunne nesten worden echter compacter gebouwd en ook de eieren bezitten eene donkerder blauwgroene tint. M.afm. 28.5 X 21 m.M.

In één nest vindt men enkele malen eieren van beide bovengenoemde Koekoeken.