is toegevoegd aan uw favorieten.

De vogels van Guyana (Suriname, Cayenne en Demerara)

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

CYPSELOIDES, STREUBEL.

C. rutilus, Vieill.

Voorkop, kruin, rug, stuit, vleugels, staart, abdomen, dekv. ond. d. st. en bov. d. st., alsmede dekv. ond. d. vl. en bov. d. vj. zwart met een lichten glans aan rug en bovenkop; vleugels en staart bruinachtig getint; kin, keel, bovenborst en een breede band om den achternek helder roodbruin. § Denkelijk zonder roodbruinen halsband. L. 14.5, vl. 14.5, st. 6, tars. 1.3. Geogr. dist. De Guiana's, Venezuela en Trinidad.

„De Bruinborst Gierzwaluw, eng. Brown-breasted Swift, fr. Martinet a collier brun, heeft een maar weinig gevorkten staart, en is tevens kenbaar aan eene roodbruine borst en een halsband van dezelfde kleur.

In de kolonie behooren B. G. tot de allerzeldzaamste soorten.

C. fumigatus, Streubel.

Aii. Ongeveer als de volgende soort, doch de staart nog minder gevorkt en tle kleur van het vederkleed geheel berookt bruinachtig zwart. L. 13.8, vl. 14.5, st. 4.8. Geogr. dist. Brazilië, Peru, Ecuador en Guiana. Lok. dist. Het binnenland.

„Ook de Grijsachtig Zwarte Gierzwaluw, eng. Smoky Swift, is reeds uit het binnenland der Guiana's bekend; er zijn nl. exemplaren in het Museum te Georgetown.

C. niger, Gm. = Pctit Martinet noir, Buff.

Ad. Geheel zwartachtig bruin met een lichten metaalglans; kin en keel lichter van tint; randen der vederen aan den voorkop grijs; eene zwarte plek voor de oogen. Jong Vederen der ond.d. met witte randen. L. 15, vl. 15, st.: midd. rectr. 5.3, uiterste 6.5, tars. 1.2. Geogr. dist. West. Id. eil., Eng. Guiana en Suriname. I.ok. dist. Het hooge binnenland.

„Zwarte Gierzwaluwen, eng. Black Swifts, fr. Petits Martinets noirs, hebben evenals de twee voorgaande soorten slechts onduidelijke, doornachtige uiteinden aan den staart, die tevens min of meer, bij de Z. G. zelfs eenigszins duidelijk, gevorkt is. Over hunne levenswijze is mij niets bekend. Denkelijk nestelen allen in bergholen of wel in holle boomen, en vergaren hun voedsel op de wijze der meer bekende species.