Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

TROCHII.IDiE.

seizoen. Het nestje behoort tot de allerkunstigsten tot nu toe door mij gezien. Het wordt gewoonlijk vastgehecht aan lianen langs waterkanten en wel ter plaatse waar twee oploopende lianen elkander kruisen. De vorm is die van een kort peperhuisje, samengesteld uit een bruinrood of taankleurig, sponsachtig materiaal, z.g. foengoe, denkelijk afkomstig van de zwarte mieren, Cryptocerus atratus, en zoowel van binnen als van buiten glad bepleisterd, in tegenstelling met de meeste andere kolibrienestjes, die er van binnen donzig uitzien. De

uitholling, waarin de eitjes liggen is zeer diep, terwijl de nestranden sterk naar binnen gebogen zijn, een zeer goede voorzorg, want dikwijls wordt het nestje zoo hevig door den wind heen en weder geslingerd, dat het vaak onderste boven gekeerd schijnt. Het nestje meet ongeveer 6 c.M, in de hoogte, 3.5 c.M. in diameter van binnen, en 5 c.M. van buiten.

De twee eitjes behooren tot de allergrootsten door kolibries gelegd, doch zijn in afmeting toch kleiner dan eieren van

Todirostrum cinercum, een der kleinste Tyrannidce. De vorm is gestrekt ovaal, nogal elliptisch en gelijkt op die der eieren van kleine Gierzwaluwen. AI. afm. 19 X 9-^ m.M.

De jongen groeien snel en worden weldra te groot voor het nest, dat dan, na door hen verlaten te zijn, geheel met mos begroeid raakt. Zij dragen het volkomen vederkleed eerst na drie seizoenen.

HELIODOXA, GOULD.

H. xanthogonys, Salv. et Godm.

rj' Bov.d. donker glanzend grasgroen ; bovenkop zwart met eene smalle schitterend groene middenstreep; ond.d. schitterend groen met een licht blauw tintje; kcelvlek helder blauwj staart staalblauw, de middelste rectrices licht purperkleurig getint;

Nest van Topaza pel la.

Sluiten