Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

I. x. broedt vooral gedurende de droge seizoenen. Het eigenaardige, zakvormige nest bestaat uit droog gras, vezels, waartusschen soms lompen, en hangt als een geopende zak aan de uiteinden van takjes of twijgen op ongeveer 2 tot 6 meters van den grond af; de afmeting bedraagt 35 c.M. in hoogte en ongeveer 14 c.M. in doorsnede. De 3 tot 5 eieren zijn ovaal of gestrekt ovaal, min of meer spits, licht glanzend blauwachtig of blauwachtig wit, omwonden, vooral om het stompe end der schaal met zwarte lijnen, draden, vlekjes en stippen. M. afm. 25 X '8 m.M.

De exemplaren varieeren eenigszins. Beide seksen broeden en schijnen min of meer even talrijk. In de nesten worden

Nest van icUms xanthomu,. soms de eieren der parasitische Molothri aangetroffen. Eens zag ik twee nesten,

die aan elkander gebouwd waren.

I. vulgaris, Daud.

Ad. Helder, glanzend oranjegeel; geheele kop, nek, verlengde keelvederen, bovenrug en staart zwart; vleugels zwart; kleinere vl.dekv. oranjegeel; nuddenvl.dekv. en breedc zoomen der slagp. v. d. 2>len rang wit; dekv. ond. d. vl.geel; snavel zwart, basis v. d. ondersnavel loodgrijs; pooten zwartachtig grijs; iris geel. L. 25, vl. 11.5, st. 10. Geogr. dist. Kuststreken van Columbia, Venezuela, Trinidad en Eng. Guiana.

„De Groote Oranjegele Banaanvogel. eng. Large Orange Plantain-bird, fr. Grand Carouge jaune, behoort evenals de volgende soort tot het typische ondergeslacht Icterus, gekenmerkt door min of meer krachtigere, kegelvormige, rechte snavels en eenigszins afgeronde staarten. De keelvederen zijn verlengd.

Sluiten