Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

afhankelijk, kunt moeielijk elders koopen, moet soms slechte waar voor lief nemen en goede waar duurder betalen. Betaalt ge echter altijd terstond, dan kunt ge uwe waren koopen waar ge verkiest, overal ziet men u gaarne komen, men zal u voor minder geld betere waar leveren.

Dat contant betalen nu is niet zoo moeielijk als men zou denken, zelfs dan niet als slechts om de 14 dagen of om de maand het loon getrokken wordt. Zorg maar, dat gij geld in voorraad hebt voor 14 dagen of voor eene maand en als ge het niet hebt tracht het dan door zuinigheid te verkrijgen.

In welk huishouden zouden niet elke week eenige stuivers kunnen ter zijde gelegd worden ? Welnu, doe dat eens gedurende 3 maanden, dan hebt ge na dien tijd gereed geld om uw schulden af te doen en tevens om alles contant te betalen; neem daarbij dan ook het vaste besluit nooit iets te koopen, als gij het niet terstond met klinkende munt kunt betalen.

4. Koop uwe waar zooveel mogelijk in voorraad.

Wie plaats heeft om brandstoffen, aardappelen enz. te bergen, zal verstandig handelen een voorraad daarvan op te doen voor den winter. Daar in den regel in lente, zomer en herfst de verdiensten grooter zijn, verzuime de wakkere huisvrouw niet wekelijks wat geld ter zijde te leggen en daarvan hare inkoopen te doen.

Ook grutterswaren, als: meel, rijst, suikererwten

Sluiten