Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

r. Kaas. Zoogenaamde platte of magere kaas. die gemaakt wordt van gestremde of zuur geworden melk is zeer voedzaam, goed verteerbaar en goedkoop.

Harde kaas, om het even of hij Edammer, Ooudsche. I.imburgsche of Zwitsersche genoemd wordt, is zeer voedzaam, doch tamelijk duur. Hoe ouder en brokkeliger de kaas is, des te moeilijker is hij te verteren. Bedorven kaas is zeer schadelijk voor de ifezondheid.

tl. Eieren zijn zeer voedzaam. Hard gekookt zijn ze moeilijker te verteren dan rauwe of zacht gekookte.

Versche eieren zinken in water, waarin een weinig zout is opgelost, oude drijven boven; wanneer men ze tegen het licht houdt, zijn ze doorschijnend, bespeurt men hier of daar een vlek, dan zijn ze bedorven.

Bewaren. Om eieren lang te bewaren moet men zorgen, dat de lucht niet door de poriën der schil binnendringe. Daartoe kan men ze leggen in verdund waterglas, kalkwater, of ze bestrijken met lijnolie, gom of gelatine, na ze eerst goed te hebben afgewasschen. Men plaatst de eieren op de punt.

De beste tijd om eieren te koopen is in Augustus of September; ze zijn dan dik, smakelijk en houdbaar.

2. Vleesch.

Het vleesch wordt gerangschikt onder de meest voedzame levensmiddelen. Vleesch van zeer jonge of zeer oude dieren is echter minder voedzaam en m teilijker te verteren.

Iedere huisvrouw weet. dat de verschillende stukken van eenzelfde dier niet alle even smakelijk, maar ook niet even duur zijn. Wat echter de

Sluiten