Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

ze lil nci vat met Bijvoeging van ^paanschc peper, mierikswortel, laurierbladeren, kleine geschilde uitjes en gekookten. afgekoelden azijn. Na 14 dagen wordt de azijn opgekookt en opnieuw koud er over gegoten.

ƒ. Kleine witte uien. Men schilt ze met een

houten of beenen mes, niet met staal, en legt ze een nacht in sterken pekel, daarna worden ze afgedroogd en in een steenen of glazen pot gelegd, met wat foelie en Spaansche peper; vervolgens giet men den azijn er over heen.

5. Ooft of vruchten.

Ooft is niet alleen een genotmiddel maar ook een voedingsmiddel. Vooral hazelnoten, amandelen en kastanjes hebben veel voedingsstoffen. Zoete amandelen bevatten 24 u/() eiwit, kastanjes 11 " 0 eiwit en 73 % zetmeel en suiker.

Versche vruchten mogen niet lang in koud wate.' liggen. Gedroogde vruchten worden eerst gewasschen en 5 a 6 uren in koud water gelegd. Versche vruchten moeten op latten in een vorstvrijen kelder bewaard en nu en dan uitgelezen worden. Om ze voor de vorst te bewaren, bedekt men ze met papier. Druiven worden in papieren zakjes aan den stengel opgehangen op een droge, luchtige plaats.

Appelen kunnen lang bewaard worden in turfmolm. Men legt ze in een vat of kist en tusschen elke laag appelen doet men een laag turfmolm ter dikte van 1 decimeter.

Sluiten