Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

VI.

De hypothese van Pickering ter verklaring van de retrograde beweging van Phoebe uit een oorspronkelijk retrograde omwentelingsbeweging van Saturnus (Harv. Ann. 53) is niet aannemelijk.

VII.

De grondeigenschap, gewoonlijk als axioma in de rekenkunde vooropgesteld, is een bewijsbare eigenschap.

VIII.

Ten onrechte ziet Poincaré in de mogelijkheid van het bestaan van een niet-Euclidische meetkunde een argument tegen de opvatting van de meetkundige axioma s als synthetische oordeelen a priori (la Science et l'Hypothèse pag. 64).

IX.

De bewering van Poincaré, dat het aanvaarden van de meetkundige axioma's slechts berust op een overeenkomst op eenvoudigheidsoverwegingen gebaseerd, is onjuist, (la Science et l'Hypothèse pag. 66.)

X.

De invoering van het begrip differentiaal in overeenstemming met de wijze, waarop Newton de differentiaalrekening baseert, verdient de voorkeur boven die volgens de methode van Leibnitz.

XI.

Door de onderstelling, dat voor electronen met een snelheid grooter dan die van het licht de traagheidswet niet geldt, wordt aan het traagheidsprincipe in theoretisch-mechanischen zin niet te kort gedaan.

Sluiten