Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

HOOFDSTUK X

Levenswijze bij ziekte der bloedvaten

Zooals wij reeds weten, verdient de arteriosclerose of verkalking der bloedvaten van alle ziekten der bloedvaten de meeste belangstelling. Met arteriosclerose der slagaderen gaan soms andere afwijkingen dier bloedvaten gepaard.

Wie bij zich zelf toevallig, bij het betasten van een slagader, verdikkingen en harde plekken opgemerkt heeft, heeft vooreerst nog in 't geheel geen reden om angstig te zijn en zich zorgen voor de toekomst te maken, vooropgesteld dat hij het veertigste levensjaar overschreden heeft en dus aan een ouderdomsarteriosclerose lijdt, want de ervaring leert, dat zulke veranderingen der bloedvaten door de meeste menschen zonder eenigen last en daardoor onbewust verdragen worden. Veel ernstiger is de zaak bij arteriosclerose op jongeren leeftijd.

Of er nu van den eenen of den anderen vorm van arteriosclerose sprake is, in ieder geval is het aan te bevelen, zekere levensregelen in acht te nemen, die ten doel hebben, de veranderingen van de slagaderen zoo lang mogelijk zonder ernstige gevolgen te doen blijven.

Met medicijnen valt daarbij niets te bereiken. Men

Sluiten