Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

de sneevlakte. Bij openknippen van den darm wordt overal een waterdunne, met slijm gemengde inhoud aangetroffen. De mucosa is sterk verdikt, zoodat overal een sterke plooivorming is ontstaan, die niet verstrijkbaar is, met hier en daar een vlekkige roodheid, vaak op de kammen van de plooien gelocaliseerd. De ileocoecale klep is een weinig gezwollen en blauwrood van kleur. Bij openknippen van de maag blijkt het netmaagslijmvlies zeer sterk oedemateus gezwollen te zijn. Uitstrijkjes, gemaakt van afkrabsel van de darmmucosa en van de sneevlakte van de mesenteriale lymphklieren, vertoonen bij kleuring volgens Ziehl-Neelsen zeer veel hoopjes korte, zuurvaste staafjes, zoowel in alle darmgedeelten als in de mesenteriale lymphklieren.

Met sap van de mesenteriale klieren worden nog twee konijnen in de oorvene ingespoten en wel konijn No. 334 en No. 335 (17 October '31).

Op 9 Maart 1932 zijn beide nog volkomen gezond, maar worden voor het afsluiten van het onderzoek gedood. De sectie is volkomen negatief. Ook het histologisch onderzoek van darmen en organen verloopt volkomen negatief.

Microscopie.

De darm geeft weer een uitgesproken beeld van paratuberculose. Bij zwakke vergrooting zijn de bacillenhoopjes reeds als roode vlekjes te herkennen en al het weefsel om de Lieberkühn'sche klieren

Sluiten