Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Het pelvis is iets geinjicieerd.

Microscopisch vertoont het interstitium van de nier veel bindweefsel en kleincellig infiltraat. De tubuli contori zijn vervet, gedeeltelijk verwijd, gedeeltelijk atrophisch. De glomeruli zijn voor een groot deel hyaline veranderd. De nog min of meer intacte glomeruli vertoonen duidelijk de twee bladen van de Bowmann'sche kapsel, eenigszins uit elkaar gedrongen, waartusschen eiwit en hier en daar cellen. Vele tubuli, met uitzondering van de tubuli contorti, vertoonen hyaline cylinders en gestold eiwit in het lumen.

De schedelkap is wat adhaerent op de dura. De rechter hersenhelft, nog door dura bedekt, schijnt iets grooter dan links. De sinus long. bevat wat vloeibaar bloed en een bont stolsel. De dura is met moeite in een plooi op te lichten. Rechts is een geringe, vlakke subdurale bloeding; matig veel vocht, bloederig gekleurd onder de dura. De gyri zijn duidelijk afgeplat, de sulci wat smal. Enkele pia-verdikkingen, stipvormig en wat grooter. Links is geen bloed onder de dura, overigens als rechts; er is een halve cent groote witte piaverdikking in de frontaalhersenen. In de beide middelste schedelgroeven is een geringe vlakke bloeding. Er is weinig vocht aan de hersenbasis. Geen duidelijke arteriosclerose van de hersenvaten. Het hersengewicht bedraagt 1400 gr.

Op doorsnede vindt men links in den nucleus caudatus over een halve-cent-groot oppervlak een groepje kleine bloedingen. Ook in den rechter nucleus caudatus zijn twee kleine groepjes bloedingen.

Naast een uitgesproken toxische uraemie, met een sterke ureum- en indicanretentie, treedt bij dezen patiënt ook een eclamptiform insult op. Een eclamptische uraemie zou dus ook nog aangenomen kunnen worden.

In de inleiding deelde ik mede, dat deze vorm van uraemie een vrij gunstige prognose had, dank zij de gunstige werking van de lumbaalpunctie; deze heeft echter in dit geval geen resultaat gehad. Daarom ben ik wat nader ingegaan op de resultaten van de hersensectie. Misschien werd hierbij

Sluiten