Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Ook deze patiënt is later in uitmuntenden toestand ontslagen. Zijn pancreasfunctie is weer geheel en al normaal.

No. 8. Mej. E., oud 58 jr., ingekomen 2 Maart 1918.

Al wel 20 jaren heeft zij maagbezwaren. Deze klachten zijn uiterst vaag, meestal treden pijnen op twee uren na het eten, maar verder is er niets typisch in. Alleen de paar laatste dagen treden heftige maagpijnen op, zoowel 's nachts als overdag, ondanks melkdieet. Ook heeft zij bezwaren van „hartwater". Bloed braakte zij nooit. In het laatst van November heeft zij eens eten van den vorigen dag teruggebracht. De eetlust is matig, de ontlasting vrij regelmatig, den laatsten tijd zeer traag. Soms ziet de ontlasting pikzwart. Zij is zeer sterk vermagerd, voelt zich uiterst slap. Geel heeft zij nooit gezien.

St. Pr. Een uitgemergelde vrouw. Tong vochtig; geel-wit beslagen. In den 1. oksel een paar harde, vergroote klieren. Aan het hart en de longen geen afwijkingen. De geheele maagstreek is zoowel links, rechts, in het midden, als boven en onder vrij sterk druk-gevoelig. Geen defènse. Even rechts van de mediaanlijn, 2 vingerbreed boven den navel en vrijwel horizontaal naar 1. verloopend is iets als van een knobbelige streng te voelen. Links van de mediaanlijn is deze streng op ongeveer 2 vingerbreed van de mediaanlijn zeer drukpijnlijk. Lever en milt zijn niet vergroot. Reflexen normaal.

Urine: spoortje eiwit, geen suiker.

Faeces: Diastase 50, trypsine afw., neutraalvet -f-, spierresten -j—(-.

Bloed: (na dieet) zwak positief, 2e onderz. sterk -f-

Maagonderzoek: retentie. Z. A. 25; T. A. 45.

Röntgenfoto's. Ook deze geven een penetreerend ulcus aan in de streek geheel overeenkomende met de plaats der nissen op de foto's der beide vorige gevallen.

Operatie: 15 Maart. Groot ulcus in de buurt van de cardia benevens een groote (ontstekings?) tumor van de maag, welke sterk vergroeid is met en diep geinfiltreerd in het pancreas.

Een jaar later was patiente nog in leven, zij zag er echter erbarmelijk slecht uit. Sindsdien heb ik haar uit het oog verloren.

Sluiten