Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

worden gegeven als losse poeder, als tabletten en als vloeistoffen. Als poeder is het meest bekend het pancreon, een verbinding van tannine met pancreatine, dat onoplosbaar is in water en verdund zoutzuur en dus weinig of niet door het maagsap zal worden aangetast. In de Vereenigde Staten wordt veelal aangewend het Pancreatinum U. S. P., een roomkleurig, ietwat naar vleesch smakend poeder; de doseering is 0,2 — 1,0; of in grains 3—15. Zoowel pancreon als pancreatine worden ook als tabletten voorgeschreven. In de Britsche Pharmacopoe is opgenomen (1914) het Pancreatis liquor B. P.: varkenspancreas, bevrijd van vet en membranen 250 gram, alcohol 90 % 250 gram, glycerine 200, gedestilleerd water ad 1000 gr. Doseering 4,—8, in caps. gelatinosa, meermalen. Dan is nog bekend het pancreatine van Parke, Davis & Co. en van dezelfde firma de Taka-diastase-tabletten welke tevens nog pepsine en pancreatine bevatten: Taka-diastase 0,065, pepsine 1 :3000 (United States Pharmacopoeia, eight decennial revision) 0,065 en pancreatine 0,032 gram.

Het pancreon is van alle wel het meest gebruikte. Van Noorden, een groote aanhanger van dit preparaat, en meerdere anderen geven het in hoeveelheden van 6—8 gram, gecombineerd met evenveel carbonas calcicus om de werking ervan te versterken. Umber en Brugsch geven ietwat minder. De eerste schrijft het voor in warme bouillon, 20 minuten voor den maaltijd, drie maal daags 2 gram. Brugsch geeft het in capsules direct na het eten, 3 X i 1 a 2 gram.

Hoe enthousiast deze werkers over het pancreon ook zijn, ik zelf heb over het pancreon — ik gebruikte pancreon rhenania — niet veel goeds te vertellen. Allereerst is het duur — ik schreef 5—9 gram per dag voor — maar bovendien en dat is veel erger, de samenstelling is in de verschillende afleveringen volstrekt ongelijk. Er waren zelfs zendingen, die in vitro absoluut werkeloos bleven. Het therapeutisch effect bij mijne patienten was over het geheel vrijwel niets. Ik vraag mij af of bijv. Lazarus 183) en ook Gigon bij hun evenzoo teleurstellende gevallen niet even dergelijke slechte preparaten hebben gehad. Maar dan vervalt

11

Sluiten