Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Weil zou zijn, pleit het ontbreken van gele koorts in Nederl. Indië en andere tropische streken, hoewel daar zoowel de ziekte van Weil als de Aëdes aegypti voorkomt. Volgens Schüffner nemen echter sommigen het voorkomen van sporadische gevallen van gele koorts in Nederlandsch-Indië aan, echter zou het niet tot epidemieën komen, omdat het aantal Aëdes aegypti ligt beneden den drempel, die voor het aanslaan van een epidemie noodig is.

4. De leptospira icteroïdes en de leptospira ictero-haemorrhagiae zijn verschillende micro-organismen; beide ziekten, gele koorts en ziekte van Weil, hebben niets met elkaar te maken. Er zou dan alleen overeenstemming bestaan in serologische en immunologische, maar niet in biologische eigenschappen. De seroreacties hebben slechts waarde als verwantschapskenmerken. Vóór de dualiteit zou dan pleiten, dat de leptospira icteroïdes door muskieten wordt overgebracht en de leptospira ictero-haemorrhagiae jaren lang woekert in de tubuli contorti van de rat.

Proeven om de Aëdes aegypti te infecteeren op caviae, die ziek waren door enting met leptospira icteroïdes, gelukten niet op het Tropisch Instituut te Amsterdam. Ook da Rocha Lima rapporteerde mislukkingen van dergelijke proefnemingen.

Schüffner en Mochtar waren de eersten, die op grond hiervan met zekerheid uitspraken, dat de leptospira icteroïdes niet de oorzaak van de gele koorts kon zijn. Schüffner's conclusies in een artikel „Neuere Untersuchungen über die Aetiologie des Gelbfiebers" in de Münchener Medizinische Wochenschrift, 1928 no. 16, luidden:

1. Die Leptospira icteroïdes und die Weilleptospira sind identisch.

Sluiten